Noua aplicație Facebook colectează și analizează date pentru a-ți arăta ce s-ar putea întâmpla în viitor
Facebook testează Forecast, o nouă aplicație menită să colecteze date suficiente pentru a forma „predicții” educate despre ce s-ar putea întâmpla în lume pe viitor.
Noua aplicație lansată de Facebook permite experților să formeze predicții despre lumea în care trăim și apoi să vadă dacă acestea se dovedesc a fi corecte, fie că vorbim despre alegeri prezidențiale, continuări ale unor seriale de pe Netflix sau probleme mai serioase precum COVID-19. Ulterior, puublicul poate să voteze care sunt predicțiile care cred că au mai multe șanse să devină realitate. Mai concret, Utilizatorii vor avea ocazia să participe la sondajele legate de o întrebare specificîă și să își exprime voturile folosind token-uri din aplicație.
Din detaliile care au reieșit până acum despre Forecast, cu cât un răspuns este mai popular, cu atât va fi nevoie de mai multe puncte pentru a exprima votul în favoarea sa, obligând oamenii să se gândească de două ori înainte. Astfel, ar evita voturile într-o anumită direcție, doar pentru că răsunsul este mai favorabil deja pentru majoritatea.
După ce întrebarea își primește răspunsul în viața reală, aceasta este considerată rezolvată. De exemplu, atunci când se desemnează câștigătorul alegerilor prezidențiale.
Forecast nu prezice viitorul
E clar că aplicația nu trebuie folosită ca un instrument de ghidare sau prin care să poți obține răspunsuri concrete la întrebări despre viitor. Totuși, aplicația va permite transformarea unei ipoteze într-un rezultat final. Permite utilizatorilor să facă o previziune și să explice raționamentul lor – cu alte cuvinte, să formeze o ipoteză. Dar în loc să efectueze teste pentru a testa prognoza, prin aplicarea metodei științifice, Forecast va urmări voturile pe care le primește o întrebare dată de la utilizatori.
Mai întâi, inițiativa se va concentra pe pandemia de coronavirus. Facebook a anunțat că va invita experți în sănătate și cercetare să facă predicții legate de COVID-19 și impactul său asupra planetei.
Totuși, există și o problemă care s-ar putea ridica. Rezultatele unei întrebări pot fi distribuite și pe alte rețele sociale, unde linia demarcatoare dintre adevăr și minciună este deja neclară. Acest lucru ar putea complica înțelegerea oamenilor despre subiectele complexe. Utilizatorii Facebook care văd aceste „prognoze” comune pot crede că au o bază în știință și cercetare, atunci când, în schimb, sunt rezultatul unei aplicații de sondare socială.